ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК БЛАГЕ МАРИЈЕ, ЗАШТИТНИЦЕ ЖЕНА

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Благој Марији, сестри Светог Илије. Овај празник је веома поштован код Срба, а нарочито међу женама, иако није црвено слово.Овај празник је заправо спомен на Марију Магдалену која је по библијском предању у младости била грешница, а Исус ју је избавио из греха, да би потом постала његова ученица. Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб. Она је Исусова следбеница која га је прва видела васкрслог и која је, према народном веровању, прва изговорила реченицу „Христос воскресе“. Након Христовог васкрсења, она је постала проповедница и умрла мирно, у дубокој старости. Народ је слави као блажену и њен дан назива „благим“.

За овај празник везано је доста народних веровања, између осталог верује се да данас домаћице цео дан треба да проведу у одмору, као и да не треба радити било шта ни у кући ни на пољу како се светица не би увредила.Још једно народно предање каже да уколико данас жене оду у цркву, помоле се светици и запале свећу, могу да траже испуњење једне жеље која ће бити услишена.

А како су Марија и Свети Илија били брат и сестра, верује се да, уколико данас дође до временских непогода, грмљавина и града, то брат и сестра разговарају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-praznik-blage-marije-zastitnice-zena/