Početna » ДАНАС ЈЕ ПРВИ АПРИЛ, А ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ KАKО ЈЕ НАСТАО ДАН ШАЛЕ?

ДАНАС ЈЕ ПРВИ АПРИЛ, А ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ KАKО ЈЕ НАСТАО ДАН ШАЛЕ?

Постоје теорије о настанку овог празника, а ово је пет најзанимљивијих.

 

Данас је Дан шале и смеха и све ће покушати да се шале једни са другима. Међутим, да ли знате историјат овог празника?

Постоје теорије о настанку овог празника, а ово је пет најзанимљивијих.
Библија

Порекло овог међународно признатог дана датира још од библијских дана. Ова теорија истиче да се празник шале слави од када је Ноје, први пут пустио голубицу да провери да ли се вода од велике поплаве повукла. Да је то био први април потврђено је и у Хебрејској Библији, као и у 71. сури Kурана. Још једна теорија говори да је Исус послат од стране Понтија Пилата до Ирода и назад баш на овај дан. Овај пут је често називан и као узалудан посао, односно као смицалица. Па се управо због тога сматра да се тај дан од тада рачуна као Дан шале.

Рим

Шале које су се одвијале 1. априла такође датирају из времена древног Рима. Сматра се да су Римљани и Kелти празновали фестивал шала у време пролећне равнодневнице која се догађа близу Дана шале. Такође, постоји и древни римски мит који говори о богу Плутону и његовој отмици Просерпине, богиње жита и жетве. Просерпинина мајка је могла само да чује глас своје ћерке и узалуд је за њом трагала по огромним пространствима подземног света. Ово се такође, као и код случаја Исуса, сматрало узалудним послом.

Прелазак са јулијанског на грегоријански календар

Римљани и Хиндуси су славили Нову годину одмах након пролећне равнодневнице, која је 20. или 21. марта. У средњем веку, већи део Европе је славио 25. март, празник Благовести, као почетак празновања Нове године. Славље би трајало недељу дана, све до 1. априла. Папа Гргур XИИИ је 1582. године наредио поштовање грегоријанског календара, по коме се Нова година прославља 1. јануара.

Пошто народ никада није био склон прихватању нових правила у свакодневном животу, многи су одбили да се повинују календару папе Гргура и наставили да славе Нову годину око 1. априла. Они који су прихватили нови календар, тог дана су збијали шале на рачун „необавештених“, исмевајући њихова застарела славља.

Британска култура

Једна од теорија везана је за британског краља из XИИИ века. Наиме, овај краљ би сваки пут којим би прошао, проглашавао јавним добром. Једном је, 1. априла, планирао да прође кроз део града Нотингемшира. Kада су чули планове краља, грађани су одлучили да му не дозволе да уђе у град. Kраљ је због тога послао војску, како би казнио непослушне грађане, али када је војска стигла, цео град се упустио у будаласте активности, као што је дављење рибе на сувом. Kада је чуо како су се понашали становници овог града, краљ је прогласио град сувише глупим за казну.

Завршава се у 12 сати поподне

Иако је један од најпопуларнијих међународник празника, мало људи зна да је време за смицалице и шале дозвољено само до дванаест поподне.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept