ДАНАС ЈЕ СПАСОВДАН: ОВО СУ НАРОДНИ ОБИЧАЈИ

Српска православна црква данас обележава празник посвећен Вазнесењу Господњем, у народу познат као Спасовдан.
Спасовдан је спомен на дан кад се Спаситељ узнео (вазнео) на небо, пошто је завршио своју земаљску мисију.Догађају који се збио у Витанији, на Маслинској гори код Јерусалима присуствовали су Христови апостоли.
„Напослетку се јави кад њих 11 бехоше за трпезом и рече им: „Идите по свету и проповедајте јеванђеље сваком створењу.
Онај који верује и покрсти се, спашће се, а ко не верује, осудиће се. А знаци онима који верују биће ови: Именом мојим изгониће ђаволе, говориће новим језицима“.
И изведе их на поље и подигавши руке, благослови их, и одступи од њих, узносаше се на небо и седе Богу с десне стране“, записали су свети јеванђелисти Марко и Лука о овом догађају.
Спасовдан је један од седам највећих светковина посвећених Господу Исусу Христу.
Покретног је датума и увек се обележава у шести четвртак по Васкрсу, односно четрдесети дан по васкрсењу Христовом.

У црквеном календару обележен је црвеним словом и спада у ред заповедних празника, који славе сви верници.
Сверадосним васкршњим поздравом „Христос васкрсе – ваистину васкрсе“ православни верници поздрављају се све до Спасовдана.Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још од претхришћанских времена. Био је то празник колико ратара, толико и сточара. Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом: “Свети Спасе – спаси душе наше!”Према старом словенском веровању, громовник Перун, тукао је, по веровању, громовима и градом усеве, а божанство Спас је уз житни клас у руци, спасавало усеве од града.
За Спасовдан као крсну славу клало се јагње и спремала се цицвара. Иначе, наши стари нису пили млеко од Нове године до Спасовдана, веровали су да на Спасовдан мушкарци не ваља да се брију, жене да се умивају а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили. На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године.
На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-spasovdan-ovo-su-narodni-obicaji/