Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТА ПЕТКА ТРНОВА: Да вам руке не би трнуле током целе године нипошто не радите ОВО!

ДАНАС ЈЕ СВЕТА ПЕТКА ТРНОВА: Да вам руке не би трнуле током целе године нипошто не радите ОВО!

Православни верници данас обележавају дан посвећен Светој Петки Трновој, преподобној мученици Параскеви.

од Паланка данас
0 Коментар

Света Петка Трнова живела је у другом веку после Христа. Потицала је из богате хришћанске породице, а након смрти родитеља разделила је све богатсво сиромашнима и замонашила се.У време када је Света Параскева живела важила је забрана за поповодење хришћанства, те је била оптужена цару Антонију Пију, кога је успела да преобрати у хришћанство.

Цар се крстио, а Света Петка је наставила своју мисију проповедања хришћанства.

Током живота била је прогањана, затварана и мучена. Посечена је мачем 140. године, а њене мошти пребачене су у Цариград.

Иако њен дан није обележен црвеним словом у црквеном календару, она је изузетно поштована светитељка, поготово код Срба.

За празник Свете Петке везани су многи народни обичаји. Верује се да ће, ономе ко данас буде радио иве ствари, руке трнути током целе године.

Избегавају се сви тежи послови у пољу и у кући.
На овај празник треба избегавати све теже пољске и кућне послове.
На дан Трнове Петке, жене не треба да перу веш на руке, да месе хлеб, раде било какве ручне радове, јер према народном веровању трнуће им руке целе године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept