ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВАРВАРА-ОБИЧАЈИ НА ДАНАШЊИ ДАН

Света Варвара, позната као и Света Барбара, живела је у трећем веку у време римског цара Максимијана. Скончала је 306. године, а њене чудотворне мошти налазе се у Kијеву.
Иако није заповедан црквени празник, у народу је дан свете Варваре поштован и прославља га мали број српских породица као своју крсну славу.

Сматра се заштитницом рудара, земљорадника, зидара, кувара, тесара…

Kод нас је сачуван обичај, иако непознатог порекла, да се данас кува „варица“ од разних житарица, која се једе наредних дана. Такође се „сеје“ жито, у плитак тањир или чинијицу, које ће озеленети до Божића. То чине и римокатолици.

Варица се увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род. Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

Наши стари кажу да од данашњег дана дан почиње да расте, а ноћи су све краће и до Божића дан буде пола сата дужи, од када почиње нагло да расте.

Kад се вари варица деца у Боки певају:

Вари вари варице,
Да се раду јарице
И бијеле јагњице
и детици и јунцици.

Варица се једе хладна и други и трећи дан и зато се пева:

Варварица вари,
А Савица лади,
Николица куса.

Kако се прави варица.

Потребно:
пшеница,кукуруз, вода, ораси, мед

Напомена:

Kоличина пшенице и осталих састојака је по сопственој жељи. Препоручује се мера од 1/2 кг пшенице, 250 г кукуруза, 250 г ораха и 6 кашика меда.

Пшеницу и кукуруз налити водом (за 2 цм да пређе преко материјала) и оставити да преноћи. Наредног дана налити чисту воду и на смањеној температури кувати 2-2,5 сата (док течност не испари, а зрна омекшају). Додати мед и исецкане орахе, промешати и служити.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveta-varvara-obicaji-na-danasnji-dan/