ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВАРВАРА-ОБИЧАЈИ

Српска православна црква данас прославља Свету великомученицу Варвару. Иако данас није заповедан црквени празник, није црвено слово, у народу је дан Свете Варваре поштован и прославља га мали број српских породица као своју крсну славу.

Ова светитељка живела је у четвртом веку у Малој Азији и мученички пострадала ради вере. У Кијеву се чувају свете мошти за које се верује да припадају њој. У неким европским земљама она је покровитељка рудара, геолога, земљорадника, архитеката, зидара, електричара, ватрогасаца, звонара, оружара, кувара, и тесара.

Постоји народни обичај да се уочи Свете Варваре кува жито – варица и увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сејати пшеницу, ако се жели добар род. А једе се и сутрадан, на празник преподобног Саве освећеног. Зато је зову и савица. Варено жито се једе у кући, њим се посипа место где се узима вода за пиће, а меша се и са соли, па се даје стоци.

У Срба је народна година, као и црквена данас, почињала 1. септембра, пошто се побере летина, па је зато Варварин дан био први дан у овој години. У неким крајевима Србије обичај је и да се на данашњи дан потопе зрна пшенице у воду да проклијају па се на Божић изнесу да се види колико је порасла пшеница. У новија времена, зрна пшенице се натопе и ставе на тањирић или у чинијицу па кад пшеница порасте изнесе се на божићну трпезу.Верује се да од Вариндана до Божића није добро сањати. Ако неко сања, онда о томе ником не говори, нити се снови тумаче. Kо сања и дира гараве судове, те зиме ће му вуци стоку нападати.

Ово је рецепт за варицу наших предака:

Потребно: пшеница, кукуруз, вода, ораси,мед.

Напомена: количина пшенице и осталог материјала је по сопственој жељи. Можете ставити 1/2 кг пшенице, 250 г кукуруза, 250 г ораха и 6 кашика меда.

Пшеницу и кукуруз налити водом (за 2 цм да пређе преко материјала) и оставити да преноћи. Наредног дана налити чисту воду и на смањеној температури кувати 2-2,5 сата (док течност не испари, а зрна омекшају). Додати мед и исецкане орахе, промешати и служити.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveta-varvara-zasadite-zito/