ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ИЛИЈА, ОБИЧАЈИ НА ДАНАШЊИ ДАН

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог пророка Илију.

Свети Илија се сматра једним од највећих пророка у хришћанству. Младост је провео у богомислију и молитвама у пустињи. Због тачног предсказивања догађаја био је прогањан, нарочито од израелског цара Ахаве и његове опаке жене Језавеље.

Старозаветни пророк и новозаветни хришћански светитељ веома је поштован у православљу. Слави се 2. августа као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности на којима је заснована хришћанска вера, а у народу је познат као Илија Громовник.

Према народној традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима. Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Такође, народ каже, треба добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Због тога се и до данас у сеоским крајевима задржао обичај да се на Светог Илију никако не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља. Ипак, верује се да после њега лето полако пролази, па је из давнина остала и позната изрека: „Од Светог Илије, сунце све милије”.

Верује се и да мед који се вади на Илиндан служи као лек, па мајке њиме мажу децу по образима да буду здрава. У јужној Србији верују да ће иструлити сви ораси и лешници ако грми и пада киша на овај дан.

На светог Илију кажу да не ваља улазити ни у винограде.

У многим деловима Србије организују се сабори и поштују се разноразни обичаји како догодине не би било олује и града.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-ilija-obicaji-na-danasnji-dan/