ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЈОВАН БОГОСЛОВ-ЕВО ОБИЧАЈА НА ДАНАШЊИ ДАН

Црква два пута у години прославља овог светитеља и то 9. октобра када се сећамо његовог упокојења и 21. маја, јер на тај дан из његовог гроба се шири чудесни и како верници кажу лековити прах.
Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа са братом Јаковом. Назива се и Свети Јован Богослов.

За Јована Богослова се каже да је био омиљен Христов ученик.

Једини је он, са Светом Богомајком остао под крстом распетог Господа, не напуштајући га, обећавши да ће он чувати Богородицу и служити је све до њеног успенија.

Био је прогањан, понижаван и мучен. За време које је провео у прогонству на острву Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење, а по доласку на престо цара Нерве, био је ослобођен и вратио се у Ефес. Ту је наставио да преводи незнабожце у хришћанство.

Једино се, сваке године 21. маја, од његовог гроба дизао неки ситни прах, мирисан и лековит. Тим прахом народ је лечио многе болести.

Верује се да на данашњи дан људи са села треба да одмарају своју стоку, жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле да не би мишеви гризли рубље.

У неким местима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе, које трају по три дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-jovan-bogoslov-evo-obicaja-na-danasnji-dan/

1 comment

    • ivana on 21/05/2020 at 14:01

    srecan praznik svima koji slave! da nam pomognu sveci i sa ovom pandemijom da se sto pre uvedu fotokataliticki preciscivaci da ubiju virus

Komentari su onemogućeni.