Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ОВЕ СТВАРИ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ОВЕ СТВАРИ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква данас обележава дан Светог свештеномученика Kлимента, великог православног мученика. Иако није црквено слово, овај велики празник проводи се у посту, а народни обичаји посебно се тичу физичког рада на данашњи дан.
Народна веровања о свештеномученику Kлименту
Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на овај празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Kлимента.

Такође, иако није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Kлимента.

Свети свештеномученик Kлимент
Рођен у Риму, од царских родитеља. Мајка, два брата и отац су му се изгубили на Истоку. Kада је пошао да их тражи, у Александрији је упознао апостола Варнаву. Браћа Фаустин и Фаустинијан су му већ били код апостола Петра, који му нађе мајку као старицу просјакињу, па онда и оца. Апостол Петар га пре него је распет на крст поставио за епископа у Риму.

Цар Трајан га је протерао у Херсон, где је нашао 2.000 хришћана који су тесали камен на безводном месту. Светитељ им изведе воду. Обратио је у хришћанство толико неверних житеља тог краја да је за годину дана ту подигнуто 75 цркава. Свети Kлимент је утопљен у море 101. године, а мошти су му извађене из мора тек у време Светих Kирила и Методија.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept