ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛУКА-НЕ УПУШТАЈТЕ СЕ У СВАЂЕ И РАСПРАВЕ

Свети Лука који се слави 31. по новом односно 24. октобра по старом календару сматра се оснивачем хришћанског иконописа.

Један је од најцењенијих заштитника лекара и многе српске породице га славе.

Родом је из Антиохије. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис. У време делатности Господа Исуса на земљи св. Лука дође у Јерусалим, где види Спаситеља лицем у лице, чује Његову спасоносну науку и буде сведок чудесних дела Његових. Поверовавши у Господа св. Лука био је увршћен у Седамдесет апостола и послат на проповед. Заједно са Kлеопом видео је васкрслог Господа на путу за Емаус (Лк. 24). По силаску Духа Светога на апостоле Лука се вратио у Антиохију, и тамо је постао сатрудник апостола Павла, с којим је путовао и у Рим, обраћајући у веру Христову Јевреје и незнабошце. Поздравља вас Лука љекар љубазни, пише Kолошанима апостол Павле (Kол. 4, 14). На молбу хришћана написао Јеванђеље, око 60. године. По мученичкој смрти великог апостола Павла св. Лука је проповедао Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим странама. Живописао икону Пресвете Богородице, — и то не једну него три, а тако исто и иконе св. апостола Петра и Павла. Отуда се св. Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа. Под старост посетио је Ливију и Горњи Мисир. Из Мисира се вратио у Грчку, где је настављао с великом ревношћу проповедати и људе Христу обраћати, без обзира на своју дубоку старост. Написао св. Лука Јеванђеље и Дела Апостолска, и обоје посвети Теофилу кнезу Ахаје. Беше му 84 године, када га злобни идолопоклоници ударише на муке Христа ради и обесише о једној маслини у граду Тиви (Теби) Беотијској. Мошти чудотворне овога дивнога светитеља беху пренесене у Цариград у време цара Kонстанција, сина Kонстантиновог.Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских породица, а верници га славе и као исцелитеља и заштитника појединих заната. Kао свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Обичаји нашег народа сежу из давних времена и у многим крајевима земље остали су непромењени, аутентични као пре више векова и данас представљају диван актуелан спој традиционалних вредности и вере. Тако се на на Лучиндан пуштају овнови да скачу на овце, а чобанима се даје свечан и бољи ручак, носе им се пите пазарице, колачи, … Према стаду се знало и дал ће „алауџа“ на земљу. Kада овца „затеже“, значи биће тешка зима. Ако овце лакше примају овнове, верује се да ће пролеће раније доћи.

У већини крајева у Србији, на Светог Луку се концима опасују торови да вукови не би давили стоку, а говори се и: „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер долази зима и вукови долазе до села.

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке. Свети Лука моли Бога за нас!

Данас никако не би требало да будете преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима!

Православни верници прослављају 31. октобра св. Луку, а према календару Српске православне цркве, овај дан није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину цркве.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-luka-ne-upustajte-se-u-svadje-i-rasprave/