ДАНАС ЈЕ СВЕТИ МУЧЕНИК ТАЛАЛЕЈ

Свети мученик Талалеј је хришћански светитељ. Отац му је био Верукије, а мајка Ромилија. По занимању је био лекар.

Пострадао је за Христа у својој осамнаестој години за време владавине Нумеријана. Kада је исповедио своју веру у Христа пред судијом мучитељем, судија је наредио двојици џелата Александру и Астерију, да му сврдлом проврте колена, провуку конопац кроз пробушене кости и обесе за једно дрво.

У хришћанској традицији помиње се да је џелатима невидљива сила Божја одузела вид, те су уместо Талалеја они пробушили једну даску и обесили је о дрво. Kада је мучитељ ово дознао, помислио је да су џелати то намерно учинили, па је наредио да их шибају.

Тада су Александар и Астерије повикали: „Жив нам Господ, од сада и ми постајемо хришћани, верујемо у Христа, и страдамо за Њега!“ Чувши ово, мучитељ је наредио да их мачем посеку. У хришћанској традицији помиње се да је тада сам мучитељ узео сврдло да сам пробуши колена Талалеју, али су му се руке одузеле, и он је морао молити Талалеја, да га овај спасе, што је Талалеј и учинио. Помиње се да је потом је бачен у воду, али се јавио жив пред мучитеља и када је потом бачен пред зверове, зверови су му лизали ноге и умиљавали се око њега. Најзад је посечен мачем 284. године.

Српска православна црква слави га 20. маја по црквеном, а 2. јуна по грегоријанском календару.

На данашњи дан у селима широм Србије се поштује обичај да се не излази на гробље, јер се верује да душе мучитеља Талалејевих вребају жртве, којима би пренеле злу коб и мучиле их… А ако је баш нужда, безбедно је ићи само пре подне када ове зле душе спавају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-mucenik-talalej/