ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН-ТРЕБА УРАДИТИ ДВЕ СТВАРИ

Српска православна црква и верници славе данас Светог Пантелејмона – великомученика и исцелитеља.

Свети Пантелејмон рођен је у Никомидији, данашњи Измир у Турској. Као млад изучавао је лекарске науке. Једном га је позвао свештеник и крстио га, након чега је Пантелејмон успео да излечи слепог човека.

Лекари су га тада, вероватно из зависти, оптужили као хришћанина и морао је на суд пред цара Максимилијана. Пред њим је излечио једног човека од дуготрајне болести.

Пантелејмоново чудо и исцелитељска моћ привукли су многе људе хришћанству. Када га је цар ставио на муке, више пута му се јавио Бог и спасао га. Нису могли да га убију, јер се мач ломио, док он сам није рекао да га посеку. Посечен је јула 304. године под једним дрветом маслине, која је постала пуна плода.

За Пантелејмонове мошти које се чувају на Светој гори се верује да су чудотворне, као и његова икона. Лечио је слепе, мучене и сиромашне.

Један од најлепших манастира посвећених Светом Пантелејмону, који је изузетно поштован међу Србима, налази се на Светој гори, а један од његових ктитора био је и цар Лазар.

Пантелејмон значи свемилостиви, а о његовим чудотворним моћима постоје многобројни записи. Делови његових моштију налазе се и у три цркве у Београду – Руској цркви на Тамшмајдану, на Калемегдану у цркви Свете Петке и у храму Светог архангела Гаврила.

Сматра се заштитником медицине и фармације, а његово име се призива при освећењу воде и јелоосвећењу.

На данашњи дан, према веровањима, ваља се кренути на пут, зато што је и светац био велики путник. Према предању, Свети Пантелејмон управља ветровима и зато често путује. Такође, сматра се и да би на данашњи дан ваљало започети послове.

Спада у огњене свеце, као и Свети Илија и Огњена Марија. Зато, на данашњи дан није добро радити у пољима, око класја…


“Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-pantelejmon-treba-uraditi-dve-stvari/