ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ, ПРАЗНУЈЕ СЕ РАДИ ЗДРАВЉА ДЕЦЕ А ЗАБРАЊУЈЕ СЕ КУПАЊЕ И ПСОВАЊЕ

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог Прокопија, једног од огњевитих светаца. На овај дан одлажу се сви тежи и важнији послови.

У појединим крајевима, данашњи дан се посебно празнује ради здравља деце. Светог Прокопија неке породице славе као крсну славу. На Светог Прокопија се не ваља купати на реци, избегава се копање земље. Kажу на данашњи дан ‘не ваља бости ни земљу, ни платно, јер није добро због уједа змија’.

Мало је позната чињеница да је српски град Прокупље по њему добио име. Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. века. Рођен је у Јерусалиму. Име по рођењу било му је Неаније, а био је војвода у служби цара Диоклецијана. Према легенди, у време прогона хришћана, Диоклецијан је одредио Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и тамо затре хришћане. На том путу десио се јак земљотрес након кога му се обратио Бог речима: “Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?”. На његово питање: “Kо си ти, Господе? Не могу да те познам”, показао се у ваздуху пресветли крст, као од кристала, и зачуо се глас: “Ја сам Исус распети Син Божји, овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом”. Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Kао победилац ушао је у Јерусалим и објавио мајци да је хришћанин. Изведен пред судију, он скиде са себе појас војводски и мач, и баци пред судију, показавши тиме, да је он само војник Христа Цара.

После великих мучења бачен је у тамницу, где му се опет јавио Господ Исус Христос, који га је крстио и дао му име Прокопије.

Једног дана дошло му је на тамнички прозор 12 жена и рекле су му: “И ми смо слушкиње Христове.” Оптужене за ово оне су бачене у исту тамницу, где их је свети Прокопије учио вери Христовој, а нарочито томе како ће примити мученички венац. Зато се у чину венчања помиње свети Прокопије, поред боговенчаног цара Kонстантина и Јелене.

У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир светог Прокопија, у којем се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренесена у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века.

Бројна народна веровања везана су за празновање овог свеца. У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер свети Прокопије походи и благосиља младенце. Данас се избегава копање, чак и сахрањивање. Такође се на овај дан није купало.

У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим патроном.

Сматра се и заштитником деце. Славили су га каменоресци и бунарџије. По свим српским крајевима постоје разни обичаји и веровања у вези овог празника и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар.

Постоје и породице, додуше ретке, које славе светог Прокопија као крсну славу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-prokopije-praznuje-se-radi-zdravlja-dece-a-zabranjuje-se-kupanje-i-psovanje/