Početna » Данас је Свети пророк Јелисеј: Верује се да жене треба да проветре црвену одећу, а ово се не ради никако

Данас је Свети пророк Јелисеј: Верује се да жене треба да проветре црвену одећу, а ово се не ради никако

 

Српска православна црква и верници данас прослављају Јелисијевдан. Свети Јелисеј био је старозаветни пророк који је живео у деветом веку пре нове ере.
Библија каже да, када је бог хтео да узме себи пророка Илију, за наследника му је одредио Јелисеја. Илија је Јелисеју пренео божју вољу, огрнуо га својим огртачем и измолио од бога пророчки дар за Јелисеја.

Ово српско племе и дан-данас живи у Македонији: Задржали су обичаје Немањића, а верује се да су изградили Хиландар

Хришћанске приче кажу да је по чистоти и вредноћи био раван највећим свецима, а по чудесној моћи превазилазио је сваког пророка.

Раздвојио је воду у Јордану, горку воду у Јерихону учинио питком, умножио уље у посудама сиромашне удовице, другој жени васкрсао умрлог сина, са двадесет хлепчића нахранио је сто људи и још много чуда извео је на корист народа.

Веровање каже да се данас не ради у пољу осим сетве проса, и зато се каже: “Јелисије просо сије, иде Вида да обиђе.” Жене износе све што је црвено од одеће или тканине да се проветри.

Преминуо је у дубокој старости, а СПЦ га прославља 14. јуна по црквеном и 27. јуна по грегоријанском календару. Народ верује да је овај дан заветни за све који пате од болести очију и данас они одлазе у цркве и манастире, где ноктима мало загребу зид и малтером протрљају очи.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept