ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА, ШКОЛСКА СЛАВА-НЕ ОБЛАЧИТЕ НИШТА ЦРВЕНО

Српска православна црква и верници данас прослављају српског просветитеља Светог Саву, у народу познат и као Савиндан. Свети Сава је синоним за српски народ, за све оно што представља наше духовно бићеРодио се као Растко Немањић (1174 – 1236.) и одрекао земаљске власти и замонашио се. Тада је постао Сава. Сава је био рашки племић из владарске породице Немањића. Био је први српски архиепископ, утицајни дипломата, а наша православна црква га слави као свог оснивача.

Растко је био најмлађи син великог жупана Стефана Немање и брат краљева Стефана и Вукана. Прогласио је самосталност рашке цркве и поставио основе Српске православне цркве.

Kада је напунио 17 година, одлучио је да оде на Свету Гору која се сада налази у Грчкој и постао монах. Толико се, како се наводи заљубио у православну веру, да је одлучио да напусти своју титулу принца. Kасније му се придружује и отац Стефан Немања.Њих двојица су 1198. године оживели запуштени манастир Хиландар.

Сава се повукао са места архиепископа 1234. године. За наследника је поставио Арсенија, који му је био ученик. Сава се затим упутио на друго путовање на Исток. Према историјским списима, умро је 1236. године у Великом Трнову. Наводно је добио упалу плућа. Његове мошти је у манастир Милешево пренео његов нећак, краљ Владислав 1237. године.

Kао школска слава Свети Сава је био укинут 1945. године када су комунисти дошли на власт. У школе је враћен 1990. године. На тај дан настава се не одржава, а осим у Србији, слави се у Републици Српској.

Народна веровања на Светог Саву

Постоји народно веровање да на Светог Саву не сме да се носи ништа црвено. Ово веровање потиче из старих времена, док су сељаци страховали да им вукови не поједу стоку. Свети Сава се сматрао пастиром и заштитником стоке, те се она на Савиндан по обичају сама пуштала на испашу. Међутим, црвено се није носило јер се веровало да боја крви привлачи вукове, па је тај обичај остао до данас да се 27. јанура не носи ништа црвено.

Исто тако на данашњи дан не ваља отварати бритву и оштрити ножеве или било који алат како би вуковима чељусти остале склопљене.Гром загрми на Светога Саву

Постоји и веровање да је лош знак ако на Светог Саву грми и да ће се сигурно нешто рђаво десити, пошто су удари громова изузетно ретка појава зими. О грмљавини на Светог Саву говори се и у народној песми „Почетак буне на дахије“.

„Гром загрми на светога Саву,
Усред зиме, кад му време није,
Сину муња на часне вериге,
Потресе се земља од истока,
Да се Србљи на оружје дижу.“

Исто тако постоји и веровање да сунчан дан на Светог Саву доноси благостање и срећну и родну годину.

За време свог живота, Сава је путовао, помагао људима и поступао праведно. Исписане су многе приче о његовом делу, ово је једна од њих.

Свети Сава дели правду

Био једном један сиромашан човек. Kада је огладнео, позајмио је од једног сељака торбицу кукуруза и пошао у млин да их самеље и нахрани гладну децу. У млину је неко већ млео жито, и није хтео да га пусти преко реда. Морао је сатим ада чека да човек са много жита самеље све своје.

Тек када је завршио и отишао да натовари свог коња, сиромах очас послао самле своје, па је питао човека, да стави и његову торбицу на коња до куће. Човек је овог пута одлучио да му помогне.

Kада су били близу сиромахове куће, овај није хтео да му да, јер није добио ништа заузврат што га је довео до куће. Тада се створио Свети Сава, и прекрстио штаком оног бездушника, који се на месту скаменио. Сава је рекао сиромашку, да узме коња за узде, па да води кући и коња и пшеницу.Овом великом свецу помолите се следећим речима:

О свештена главо, славни Чудотворче, Светитељу Христов Саво, првопрестониче Српске земље, хранитељу и просветитељу, благонадежни предстатељу свих хришћана пред Господом, теби припадамо и молимо се: дај нам да будемо учесници твоје љубави према Богу и ближњему, којом је душа твоја испуњена била за живота.

Озари нас истином, просвети разум и срце наше светлошћу божанске науке, научи нас теби верно подражавати, Бога и ближњега љубити, и заповести Господње вршити непогрешно, те да будемо и ми чеда твоја не само по имену но целим животом својим.

Моли се, свети Архијереју, за Свету православну Цркву и за Отаџбину своју земаљску која те увек с љубављу поштује. Призри благодушно на сваку душу твојих верних чада, који траже милост твоју и помоћ. Буди нам свима у болестима исцелитељ, у тузи исцелитељ, у жалости посетитељ, у бедама и уждама помоћник, а на смртном часу милостив покровитељ и заштитник да би помоћу твојих светих молитава и ми грешни удостојили се примити право спасење и наследити Царство Христово.

О свече Божји, не постиди нашу душу коју на тебе силно полажемо, но јави нам своје многомоћно заступање, те да славимо и величамо Бога, дивнога у Светим Својим, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-sava-skolska-slava-ne-oblacite-nista-crveno/