ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СИМЕОН БОГОПРИМАЦ-ЗАШТИТНИК ДЕЦЕ

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Симеону Праведном или Симеону Богопримцу, хришћанском светитељу који је, према предању, живот провео чекајући рођење Исуса Христа, спаситеља човечанства.

Свети Симеон Праведни још за живота је важио за веома мудрог човека и као такав је у време цара Птоломеја Филаделфа изабран, као један од знамените седамдесеторице, да преводи Библију са јеврејског на грчки језик.

Преводећи пророка Исаију, Симеон је дошао до једног пророчанства које га је јако бунило: „Ево ђева ће затрудњети и родиће сина“. Симеону није било јасно како би девица могла да роди дете, па је решио да реч „ђева“ замени речју „млада жена“ и тако то преведе на грчки.

Ово би Библији какву данас познајемо дало потпуно нови смисао, али управо у том тренутку, по предању, Симеону се јави Божији анђео и објасни му да ће се догодити управо онако како је записано. Анђео му још обећа да ће и он томе лично присуствовати и видети рађање Месије, јер ће га Бог до тада одржати у животу.

И тако је, када је на Сретење Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа, Дух Божији то јавио Симеону који је био веома стар и по предању „бео као лабуд“. Светитељ је тада отишао у храм и препознао Девицу Марију и малог Исуса. Он је тада узео Христа у своје руке и замолио Бога: „Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер виђеше очи моје спасење Твоје“.

Након што је присуствовао овом чуду, Симеон је могао мирно да умре. Према легенди, имао је 360 година.

Kао мудри старац који је живот провео чекајући да види малог спаситеља, праведни старац Симеон се сматра заштитником деце, а његов празник даном када се малишанима остварују све жеље. Зато, проведите данас време са својим малишанима – играјте се, смејте и шалите. Њихове жеље не морају да буду материјалне природе. Љубав коју им данас дате биће најбољи поклон.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-simeon-bogoprimac-zastitnik-dece/