ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ

На данашњи дан 1199. године у Хиландару је умро Стефан Немања, чије је монашко име било Симеон, оснивач династије Немањић која је владала српским земљама више од два века.

Пре него што се 1196. замонашио, владао је Србијом као велики жупан.

Стефан Немања је власт преузео 1166. кад је збацио брата Тихомира, великог жупана, штићеника двора у Цариграду. Убрзо по преузимању власти покушао је да се одупре супрематији Византије, против чије је војске ратовао у савезу са Млетачком републиком, али је то успео тек после смрти византијског цара Манојла Комнина 1180.

У савезу са Угарском напао је и Србији прикључио зетско приморје (стару српску Краљевину Дукљу), Требиње, Захумље, област око Јужне и Велике Мораве као и простор Косова и Метохије (без Призрена).

Немачки цар и један од вођа Трећег крсташког рата Фридрих I Барбароса, који је с војском на основу споразума с Немањом прошао кроз Србију, 1189. није прихватио његову понуду за заједничку борбу против Византије. Кад су крсташи прешли у Малу Азију, Византија је напала Србију 1190. али је Немања успео да очува самосталност државе.

Пошто је престо уступио средњем сину, доцније првом краљу из династије Немањића – Стефану Првовенчаном, а не најстаријем Вукану, замонашио се у својој задужбини манастиру Студеница. Са најмлађим сином Растком, чије је монашко име било Сава, подигао је на Светој Гори манастир Хиландар, који је убрзо постао најзначајнији српски духовни и књижевни центар.

Стефан Немања је подигао и цркве и манастире Ђурђеве Ступове, Богородичин манастир и Светог Николу код Куршумлије.

Српска православна црква слави га као Светог Симеона Мироточивог, првог у низу светитеља из лозе Немањића.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-simeon-mirotocivi-3/