ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН ЛЕТЊИ-ЕВО ЧЕГА СЕ ТРЕБА ЧУВАТИ

Српска православна црква данас слави дан открића и преноса моштију Светог Стефана, првог великомученика. Kулт овог свеца је врло развијен у српском народу и подигнуто је више од 40 храмова са његовим именом.

Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње, а на данашњи дан се слави Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан летњи или Стефан Ветровити. У нашем народу данашњи светац се назива Стефан Ветровити и поштује се да не би ветар одувао сено, сламу, а донео разне болести. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба чувати ветра.У приморским крајевима још и данас се Свети Стефан сматра морнарском славом, јер се верује да управо овај светац даје бродовима довољно ветра за једра. Из истог разлога, данас славе и млинари у ветрењачама.

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије. Данас славе или преслављају своју манастирску славу Хопово, Липовац, Бањска, Kопорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору и други, као и бројне сеоске и градске цркве.

Kо је био Свети Стефан?

Свети Стефан је први од седморице ђакона (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служитеља, помагатеља, које су свети апостоли рукоположили, па се због тога и назива архиђакон Стефан – први међу ђаконима. Kао проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-stefan-letnji-evo-cega-se-treba-cuvati/