ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТРИФУН

Данас СПЦ и њени верници  обележавају Светог Трифуна или Тривундан. 14. фебруара (1. фебруара по старом календару), обележава се успомена на Светог Трифуна, на дан његове смрти. Сматра се да је овај светац заштитник винове лозе и виноградарства, па тиме и вина, па га као свог патрона славе виноградари и гостионичари. 

Свети Трифун живео је у трећем веку, а рођен је у Kампсади, у Фригији. Родитељи су му били врло побожни и ту побожност су пренели и на свог сина.

Трифун се у свом животу бавио чувањем гусака, али пошто је био одан Христовој вери, Бог га је обдарио даром чудотворства, те је својим молитвама лечио многе болеснике од разних болести.

По предању Свети Трифун је, између осталих, исцелио и ћерку римског цара Гордијана Горду, која је патила од тешке душевне болести, коју ниједан лекар није могао да је излечи.

Kада је на власт дошао цар Декије, Свети Трифун је мучен због следбеништва Христа, а сва мучења поднео је с великом радошћу.

– О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога – рекао је.

Пошто му ниједна мука није нашкодила, мучитељи су му 250. године одрубили главу мачем.

На Тривуњдан виноградари одлазе у винограде, орезују по коју лозу и заливају вином по неки чокот. Верује се да ће се тако винограду повратити снага после дугог зимског мртвила, па ће лоза моћи да буја у пролеће.

Због обичаја орезивања винове лозе, у источној Србији светог Трифуна зову и Орезач или Заризој. Верује се да свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тога дана снег почне да се топи. Народ понегде каже: „Триша заб’о угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе.“ ]

Верује се да ће бити кишна и родна година ако на Тривуњдан падне снег, а ако је ведро – биће сушна.

Православна црква је установила нарочити молитвени чин који се врши на њивама и баштама ако се догоди штета од инсеката, мишева и других пољских штеточина. При овом чину се узме зејтин из кандила Светог Трифуна и богојављенска водица, па свештеник унакрст шкропи њиву, башту или виноград и чита молитву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-sveti-trifun/