ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

У позориштима широм света 27. март обележава се као Светски дан позоришта, који сваке године читањем порука истакнутих позоришних радника подсећа јавност на снагу извођачких уметности и уметничког стваралаштва.

Светски дан позоришта покренуо је Међународни театарски институт ИТИ, који организује писање светске поруке. Овогодишњу међународну поруку написала је француска филмска и позоришна глумица Изабел Ипер.

Она се у својој поруци осврнула на поруке које су за Светски дан позоришта 1964. написали Лоренс Оливије, те 1962. Жан Kокто, истакавши како се она томе угледном друштву придружује као осма жена позвана да пренесе поруку о једном „свакако не обичном дану у нашој свакодневници“.

„Светски дан позоришта оживљава оргоман простор-време, јер позориште је врло снажно, оно се опире, наџивљује све, ратове, цензуре, недостатак новца, има обилан живот који пркоси простору и времену, најсавременији комади напајају се прошлим векловима, најкласичнији репертоари постају модерни сваки пут кад их изнова постављамо“, казала је Ипер.

За њу позориште представља „оног другог – оно је дијалог, одсутност мржње“, рекла је.

„Верујем у заједницу, у пријатељство публике и глумаца, у јединство свих оних које казалиште спаја, оних који га пишу, који га преводе, оних који га расветљавају, облаче, декоришу, оних који га изводе, који га чине, који у њега одлазе. Позориште нас штити, пружа нам заклон. Мислим и да нас воли, онолико колико ми волимо њега“, додала је, закључивши речима једног „редитеља старе школе“: „Места за позориште!“.

Светски дан позоришта обележава се од 1962., на 27. марта, датум повезан с отварањем прве позоришне сезоне у Театру нација у Паризу. Међу ауторима који су писали поруке за тај дан импресивна су имена – уз Жана Kоктоа и Лоренса Оливијеа, своје су мисли о важности и улози театра досад тим поводом свету пренели Артур Милер, Питер Брик, Ежен Јонеско, Ричард Бартон, Елен Стјуарт, Едвард Алби, Вацлав Хавел, Дарио Фо.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-svetski-dan-pozorista/