ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ

Светски дан штедње, установљен 31. октобра 1924. године на скупу банкара у Милану, обележава се данас у Србији. На овај дан је на скупу банкара основан Међународни институт за штедњу и установљен Светски дан штедње који од тада на разне начине обележавају банке и финансијске институције.

Тог дана и током Недеље штедње која траје прве седмице новембра, банке и финансијске институције у Србији утркују се да понуде грађанима што веће повластице и услуге да би их привукли да штеде.

Последњих година у Србији бележи се тренд раста штедње, а банкари поручују да висина каматне стопе на штедњу, иако један од битних елемената у целој понуди, свакако није и најбитнији елемент приликом доношења одлуке где ће грађанин положити своја средства.

Народна Банка Србије је и ове године, поводом Светског дана штедње, израдила редовну анализу исплативости динарске штедње која још једном потврђује да је штедња у домаћој валути исплативија од штедње у девизама – и у кратком и у дугом року.

Само током прошле године, динарска штедња је повећана за око 22 одсто, или за 10,9 милијарди динара, а у овој години нето прилив од преко 13 милијарди динара је већ сада надмашио целокупан прошлогодишњи раст, наводи се у саопштењу НБС поводом Светског дана штедње, који се традиционално обележава 31. октобра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-svetski-dan-stednje/