ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Светски дан вода обележава се широм света како би се подигла свест о значају и очувању вода и подсетило на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.Светски дан вода, 22. март, установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1992. године, а од 1993. у свету почиње обележавање тог датума.

Ове године, Светски дан вода биће обележен уз слоган „Природа за воду“ који има за циљ подизање свести о потенцијалу природних решења проблема везаних за воду на планети.

Потребе за водом код одраслог човека износе у просеку од 2,5 до три литра дневно. С обзиром на то да се број становника на планети убрзано повећава, потреба за водом расте.

Kако је саопштио Градски завод за јавно здравље Београд, велики део људске популације је и даље суочен са проблемима у снабдевању здравствено исправном водом за пиће.

Број људи који су изложени ризику од поплава данас износи око 1,2 милијарде. Најмање 65 одсто шумског земљишта је у деградираном стању, а од 1900. године је људском активношћу изгубљено између 64 до 71 одсто природних мочвара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-svetski-dan-voda/