ДАНАС ЈЕ ТОМИНДАН, ВЕЛИКА СЛАВА У СРБИЈИ

Православни верници данас славе Томиндан, празник посвећен Светом Томи, једном од дванаест великих апостола Исуса Христа.
Томиндан многе породице у Србији обележавају као своју крсну славу. Као еснафску славу, Светог Тому обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Он је заштитник столара јер је и сам био дрводеља, а предање каже да је једном пред њега изашао ђаво у облику лепе девојке, која га је искушавала. Свети Тома се загледао у њу, ударио сечивом у камен и отупио своју секиру. Због тога се толико наљутио да је из облака изазвао незапамћену кишу и њоме утопио ђавола. Столари, дрводеље и зидари на данашњи дан не раде ништа јер је за њих данас велики празник.

За Светог Тому се верује да је био једини од свих апостола који је проповедао изван граница тадашњег Римског царства. Ширио је хришћанство најпре у Палестини, потом у Персији, а стигао је и до далеке Индије. У сиријској цркви, Тома је познат као Исусов брат који је утемељио цркве на Истоку, посебно у Едеси.

И данас се име овог светитеља често помиње у народу, и то због изреке “неверни Тома” – предање каже да је овај надимак Тома добио јер је био једини од свих апостола који је сматрао немогућим чињеницу да је Исус васкрсао. А онда, када се Христ појавио пред њим и понудио му да му опипа ране, Тома је узвикнуо: “Господ мој, и Бог мој!”

Осим што је био неверан, прича легенда, Свети Тома је имао проблема и са временом. Тако је, према предању, био једини апостол који је закаснио на сахрану Пресвете Богородице. Тужан због тога, тражио је да се гроб отвори да би се опростио од светице. На опште чуђење окупљене масе, када је гроб отворен у њему није било тела, јер је Богородица васкрсла. Тако је Тома, и несвесно, постао гласних Божијих чуда на Земљи.

Веровања

Томиндан многе породице у Србији обележавају као своју крсну славу. По народном веровању, Тома је важио за радног и вредног, па зато важи за заштитника многх занатлија.

Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Марија, то неће бити ускоро.Наш народ такође верује и да на Томиндан не треба никуда путовати, па постоји и изрека “Свети Тома, седи дома”.

Томиндан је слава и паланачких предузетника који ће је традиционално обележити сечењем славског колача.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-tomindan-velika-slava-u-srbiji/