Početna » ДАНАС ЈЕ УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА-НИКАКО НЕ ЈЕДИТЕ НЕШТО ЦРВЕНО

ДАНАС ЈЕ УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА-НИКАКО НЕ ЈЕДИТЕ НЕШТО ЦРВЕНО

од Паланка данас
0 Коментар

Успомену на смрт пророка, претече и крститеља светог Јована обележавају православни хришћани и Српска православна црква, која овај празник сврстава међу славе.

У хришћанском свету се обележава као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Тада се подсећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипа, глава одсечена („усекована“) и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому, те се зато у Србији празник назива „Усековање“.

Свети Јован се назива Крститељ јер је крстио Исуса Христа и, према предању, у њему препознао сина Божјег. Јован се сматра последњим великим пророком. Назива се још и Претеча, јер се појавио пре Христа и почео да припрема људе за хришћанство.

Јован је, по предању, пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је „живео у греху“ са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој чувени плес „Седам велова“, после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу светог Јована.

Иродијада је захтевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне.

Дан Усековања верници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

У народу овај празник има дугу традицију и спада у групу великих празника, који се посебно поштују.

Избегава се било какав рад, како напољу, тако и унутар куће. На данашњи дан цела породица пости, а народ се окупља у храмовима на литургији.

Нарочито је распрострањено веровање да се на данашњи дан не једе и не пије ништа што је црвено, јер то подсећа на проливену крв Јованову.

Из истог разлога данас не треба узимати нож у руке.

У неким крајевима води се рачуна да због напретка деце, малишани никако на овај дан не једу парадајз, брескве, јабуке и било шта друго црвене боје.

Посебно је интересантно веровање у источној Србији где се верује да на овај дан чак треба скидати и црвени кончић са руке, који према сујеверју ономе ко га носи, осталим данима – доноси срећу! Наиме, према овом веровању никако не смете оставити црвени кончић везан, јер ће вам од овог дана све „ићи наопако“!

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept