ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК, ВРЕМЕ ЗА ПРИЧЕШЋЕ

Православни верници данас обележавају  Велики четвртак као знак сећања на Тајну или Последњу вечеру Исуса Христа и његових ученика. Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике недеље када је установљена Света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Према записима из Јеванђеља, Христос је на Тајној вечери благословио хлеб и, поделивши га апостолима, рекао: „Ово је тело моје које се за вас ломи ради опроштаја грехова“.

Затим је узео чашу вина и додао: „Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога завета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања греха“.

Христове речи понављају се на Велики четвртак на литургијама пре причешћа верника, по узору на прво причешће Христово и његових апостола.

На литургијама се верници причешћују хлебом или нафором, телом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

Празновање у свим храмовима Српске православне цркве почиње литургијом Светог Василија Великог која се служи десет пута годишње, на све велике православне празнике.

Народ верује да и највећим грешницима, који се причесте на данашњи дан, греси бивају опроштени.

Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се удара у дрвену даску, све до сахране Христове. После литургије дозвољено је јести на уљу и попити нешто вина.

Велики или Часни или Васкршњи пост траје шест недеља, а они који се придржавају правила поста, прве и последње недеље не једу чак ни рибу, већ другу посну храну, припремљену на води, без уља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-veliki-cetvrtak-vreme-za-pricesce/