ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК, ПРОВЕДИТЕ ГА СКРОМНО И НЕ МИСЛИТЕ НА ХРАНУ

Данас се обележава Велики петак, дан када је Исус Христос разапет на крсту на Голготи. Овај празник је дан велике жалости, те се обележава строгим постом, уздржавањем од весеља и прослава, а према традицији на овај дан се не раде никакви послови, ни у пољу, ни у кући.На овај велики празник не служи се литургија у црквама, осим ако се не поклопи са празником Благовести. Од Великог четвртка до Васкрса се на црквама не оглашавају звона, јер су она у православној вери знак радости.

Народна веровања и обичаји

Велики петак је у календару обележен црвеним словом, те се не раде никакви послови. Жене на овај дан никако не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им се на рукама појавити пликови.

На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа, а у кући се не ложи ватра. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хлеб се никако не меси. Према народном веровању, овај дан је најбољи за калемљење воћа.

Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, будући да је ово најтужнији хришћански празник.

Фарбање јаја

Најпознатији обичај који се обавља на Велики петак јесте фарбање Васкршњих јаја, у којем учествују и забављају се пре свега деца. Домаћица прво фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће чувати до следећег Васкрса, а прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу како би била плодна и донела срећу домаћинима. На дан Васкрса сви укућани треба прво да поједу по једно јаје, а тек онда да се послуже осталом храном.Девојке ће у ноћи на Велику суботу сањати будућег мужа

Kако се верује, девојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под свој јастук, сањаће те ноћи будућег мужа.

Постоји веровање да, ако данас оперете косу, целе следеће године вас неће болети глава. На овај празник ваља метлом мало помести кућу, а затим ту метлу бацити, како би са њом из куће изашло све зло.

Нека места поштују и обичај везивања косе девојчицама под врбом, како би расла брже.У неким крајевима, људи ујутро доносе воду са језера, како би се сви укућани умили, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела.

Целивање плаштанице

Плаштаница се поставља на посебно украшен сто, који представља Христов гроб, испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице провлаче испод стола на који је положена плаштаница.Према народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу која ће бити испуњена.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-veliki-petak-provedite-ga-skromno-i-ne-mislite-na-hranu/