ДАНАС ЈЕ ВРБИЦА ИЛИ ЛАЗАРЕВА СУБОТА-ПАЛАНАЧКА ЦРКВА ПОЗИВА НА ВЕЧЕРЊУ СЛУЖБУ

Субота уочи празника Цвети (који увекпадају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсењечетвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечанодочекала и поздравила.

Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и уцркву се уносе млади врбови листари, тек улистали. Пошто се врба освети,свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма сацрквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ обилази око храма уз певање тропараЛазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајкесвечано обуку своју децу,па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви,купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују,трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односекућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњипразници.

У храму Преображења Господњег у Паланци биће служена свечана вечерња служба са освећењем врбових грана и звончића, након вечерњег богослужења испред храма ће се формирати литија која ће у Славу Божију и част Господњег уласка у Јерусалим проћи улицама Паланке.
У име братства паланачког светопреображењског храма вас позивамо да у суботу у 15 часова дођете у наш храм да сви заједно ускликнемо Богу:

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-vrbica-ili-lazareva-subota/