Početna » ДАНАС ЈЕ ЗАКЛОПИТА СУБОТА: Дан посвећен мртвима и удовицама, а мушкарци не би требали да раде ово никако

ДАНАС ЈЕ ЗАКЛОПИТА СУБОТА: Дан посвећен мртвима и удовицама, а мушкарци не би требали да раде ово никако

Православни верници данас обележавају Заклопиту суботу, прву суботу по Васкрсу.

од Паланка данас
0 Коментар

У Левчу и Темнићу ова субота назива се заклопитом, а пре свих светковале су је жене, док су мушкарци то означавали на необичан начин, наиме – на данашњи дан се нико није бријао и шишао.Субота је иначе, по народном одређењу, удовички или мртвачки дан и посвећена је превасходно помену мртвих, а Заклопита субота, као дан посвећен покојницима, има наглашен мртвачки карактер, што се види и по нешишању и небријању мушкараца.

Треба имати у виду да су, изузев суботе, називи свих дана у недељи словенског порекла. Реч субота је позајмљена из јеврејског језика, где гласи „шабат“ (или сабат), а значи: покој, мир, одмор, а у јеврејски језик је ушла из асирског језика.

На основу ове посуђенице је изграђено мишљење да је, вероватно, стара словенска недеља била шестодневна.

Међутим, с друге стране, постоје врло јасни докази да су Словени имали седмодневну не-дељу, поготову ако се имају у виду њихова астрономска знања и управљање према Месечевим менама. Стога је прихватљивије гледиште да је назив за суботњи дан избегаван, јер је (као нпр. бези-мена недеља) припадао божанству смрти или подземног света.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept