ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У специјалном вагону маршала Фернинанда Фоша, у шуми код града Компјењ у Француској, пре тачно 102. године, Немачка је потписала капитулацију. Крај Првог светског рата, који је буктао од 1914. године, био је на видику.

Примирје између сила Антанте и Немачке потписано је рано ујутру, у 5:20, али је симболично ступило на снагу у 11 часова, 11. дана 11. месеца 1918. године.

Примирје, које је било на снази све до коначног потписивања мировног споразума 28. јуна наредне године у Версају, обележава се у многим земљама. Можда под различитим именом, али истог дана.

Дан примирја се обележава у Уједињеном краљевству, Француској, Белгији и Новом Зеланду. У земљама Комонвелта се прославља Дан сећања, док Американци обележавају Дан ветерана.

У Србији се Дан примирја обележава од 2012. године.

Многи замисле 11. новембар 1918. године као дан када је пуцњава утихнула и када су земље учеснице Првог светског рата, барем државе победнице, могле да одахну.

Али Први светски рат није потпуно престао у 11 часова.

Историчарка Тара Фин пише да је, иронично, само 11. новембра било око 11.000 страдалих, несталих и повређених. Историчар Дејан Ристић каже да је тачан број погинулих од тог дана тешко одредити.

„То је тешко рећи, јер су почетком новембра 1918. постојала два велика фронта, Западни и Солунски фронт, односно фронт на територији наших јужних крајева“, каже Ристић за ББЦ.

„Позиције које је српска војска држала 11. новембра 1918. постају границе Срба, Хрвата и Словенаца и то су данашње границе постјугословенских република“, каже Ристић.

Он је, као некадашњи државни секретар за културу, иницирао увођење Дана примирја као државног празника.

„Србија није могла раније технички, а ни правно, да уведе овај празник“, објашњава Ристић.

У доба Краљевине Југославије, Дан примирја је обележаван, али не у својству државног празника.

„Победоносна војска је била српска војска, а након Првог светског рата је настала Краљевина Југославија, дакле, потпуно други државни, идеолошки, друштвени и етнички концепт.“

Ристић каже да је Србија могла да уведе Дан примирја тек након 2006. године, када је постала „независна и самостална држава“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-obelezavamo-dan-primirja-u-prvom-svetskom-ratu/