ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО МАЛИ БОЖИЋ, ПРАВОСЛАВНУ НОВУ ГОДИНУ, СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

Православни верници сутра обележавају Нову годину по Јулијанском календару, која се у Србији назива и српска Нова година, а обележава се и Обрезање Исуса Христа и Свети Василије Велики. Нову годину обележавају Јерусалимска црква, Руска црква, Српска православна црква, Грузијанска патријаршија и Света Гора Атонска.

У храмовима се моли Господу Исусу Христу да благослови венац године, да сачува православље у миру, да година протекне добро, да градове Бог сачува неповређене, да христољубивог владара земље заштити и дарује му победу над противницима.

Моли се и за победу над кривоверством, за плодове земаљске, здрав ваздух, кишу са небеса и за избављење од свих невоља.

Верује се да се данас не треба свађати, јер ће људе у противном целе године терати баксуз, док се у неким крајевима верује да се данас посебно треба чувати да вас неко не превари.

Срби празник посвећен обрезању Исуса Христа називају и Мали Божић, па се у многим крајевима на данашњи дан понављају неки обреди и радње својствени празновању Христовог рођења. У неким крајевима се на тај дан спаљују остаци бадњака. Kао што се за Божић меси чесница, за Мали Божић се меси посебан обредни хлеб „василица“, у који се ставља зрневље многих житарица, бундеве, пасуља, бобице дрена – за здравље, и метални новчић као симбол богатства и среће.

Православна Нова година се у новије време прославља као и Нова година 31. децембра, људи се окупљају у ресторанима и кућама, преједају се, напијају и пуцају, а у поноћ се љубе и желе једни другима срећу.

Стари су говорили да би ново лето требало дочекати будан, а да неудате девојке гатају ако желе да знају да ли ће се те године удати и за кога. Девојке у Босни су гатале тако што су се пре сванућа пеле на таван, бацале своју обућу кроз врата, па ако обућа, кад падне, стоји у смеру супротном од куће – то је знак да ће у том правцу и отићи, односно удати се. На Kосову се веровало да девојка која не може да се уда треба на Мали Божић да преноћи у туђој кући, па ће одмах бити испрошена.

У неким крајевима се веровало да ће бити родна година ако на овај дан падне снег или буде облачно.

Ваља се да жене умесе колач Василицу, који има посебно значење.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-obelezavamo-mali-bozic-pravoslavnu-novu-godinu-svetog-vasilija-velikog/