ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра. Идеја се родила у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености, а УНЕСКО је обележавање почео годину дана касније.

Стопа писмености значајно порасла у последња два века, па је данас више од 85 одсто светског становништва старијег од 15 година писмено.

Према међународним препорукама, писменима се сматрају ученици основних школа и виших рангова, као и сва она лица која се у моменту пописивања становништва не школују, али су завршила више од три разреда основне школе.

Од пописа становништва у Србији 1931. године подаци о писмености прикупљају се код особа од 10 и више година, док се смањење броја неписмених бележи на сваком попису од 1953. године.

На смањивање удела неписмених током година значајно је утицало увођење обавезног основног осмогодишњег школовања.

Поред тога, све већи обухват деце школовањем, ширење мреже школа и школовање одраслих је позитивно утицало на смањење неписмености

Најмање неписмених има у Војводини – 28.000, а највише у Шумадији и Западној Србији – око 43.700. Нешто боља ситуација је у региону Јужне и Источне Србије, око 43.500.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-obelezavamo-medjnarodni-dan-pismenosti/