четвртак, јун 20, 2024
Početna » ДАНАС ОСМАЦИМА ПОЧИЊЕ РАСПУСТ, АЛИ ТЕК ИХ ЧЕКА НАЈВАЖНИЈИ ДЕО: Детаљан списка свих важних датума, полагање мале матуре све ближе

ДАНАС ОСМАЦИМА ПОЧИЊЕ РАСПУСТ, АЛИ ТЕК ИХ ЧЕКА НАЈВАЖНИЈИ ДЕО: Детаљан списка свих важних датума, полагање мале матуре све ближе

ДО полагања мале матуре остало је око две недеље, а данас за осмаке, односно мале матуранте почиње летњи распуст. Ипак, почетак дугоочекиваног летњег распуста није увек мед и млеко као што ђаци очекују, тако је и ове године за све будуће средњошколце, који овог јуна полажу малу матуру.

од Паланка данас
0 Коментар

Дарко Егер, директор ОШ „Кнегиња Милица“, каже да иако се школа за осмаке завршава сада у петак, они ће моћи да долазе у школе на консултације са наставницима и припремну наставу за полагање мале матуре.

Он ипак напомиње да је то факултативна активност школа, али да већина, као и његова, такву наставу организује за мале матуранте.


Када се полаже мала матура

Полагање мале матуре трајаће три дана, и одржаће се 17, 18. и 19. јуна. Према информацијама које је објавило Министарство просвете, испит почиње тачно у 9 и траје до 11 сати.

17. јун: тест из српског језика

Осмаци да ће првог дана, у понедељак, 17. јуна, радити тест знања српског, односно матерњег језика.

Тест знања српског, односно матерњег језика већ годинама има сличну структуру питања и задатка која покрива све области: граматика, лексика, народни и књижевни језик, књижевност, писано изражавање, вештина читања и разумевања прочитаног.

18. јун: тест из математике

Мали матуранти другог дана мале матуре решаваће тест знања математике.

Тест из математике на сличан начин и у сличној пропорцији као ранијих година покрива све области: геометрија, бројеви и операције са њима, алгебра и функције, обрада података, мерење.

19. јун: тест из изборног предмета

Трећег дана мале матуре, 19. јуна, свршени осмаци полагаће предмет по избору – биологију, историју, географију, физику или хемију. Дакле, један од тих пет.

За полагање овогодишњег трећег теста, предмета по избору, мали матуранти изјашњавали су се 29. децембра, али су до 11. априла могли да се предомисле, јер је у међувремену била проба мале матуре где су могли да тестирају своје знање.

У овој школској години највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

21. јун: Прелиминарни резултати мале матуре и приговори

Како каже Егер, већ 21. јуна објављују се прелиминарни резултати мале матуре, након чега се подносе приговори. Истиче да се по објављивању коначних резултата 24. јуна приступа попуњавању листе жеља.

– Прелиминарни резултати и првостепени приговори су 21. јуна, а након другостепених приговора и објављивања коначних резултата 24. јуна, већ 25. и 26. јуна обавља се попуњавање листе жеља која излази у информатору и на сајту Моја средња школа. Она се може попунити електронским путем или доставити у школи најкасније до 15 сати 26. јуна. Већ 27. јуна је провера тачности попуњених листа жеља, и тада ће до 15 сати моћи да се промени жеља ученика, а објављивање коначних резултата је у понедељак, 1. јула, до осам сати – закључује Егер.

Важни датуми за осмаке

31. мај – Осмаци се распуштају

17. јун: Завршни испит – тест из српског језика
18. јун: Завршни испит – тест из математике
19. јун: Завршни испит – тест из изборног предмета
21. јун: Прелиминарни резултати мале матуре
21. јун: Пријем приговора на прелиминарне резултате
24. јун: Коначни резултати мале матуре
25-26. јун: Попуњавање листа жеља за упис
28. јун: Објављивање коначне листе жеља ученика
1. јул: Објављивање расподеле ђака по школама
1. јул: Објављивање слободних места за други круг

(Блиц)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept