ДАНАС ПОЧИЊЕ УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Упис деце у први разред основне школе за школску 2021/22. годину почиње у четвртак, 1. априла, а родитељи могу електронским путем да закажу термин за упис и тестирање будућег првака покретањем услуге еЗаказивање на порталу еУправа, која је доступна од 22. марта.

Упис ученика траје до 31. маја, али школе могу да врше упис и после тог датума, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да родитељи више не морају да доносе документацију за упис, већ да та документа прибавља школа електронским путем.

„На овај начин уштедели смо родитељима време и новац и пружили им потребну подршку у овом важном тренутку. Већ прве недеље родитељи су заказали термин за око 14 одсто будућих првака“, рекао је министар Ружић.

Родитељи могу да електронски закажу термин, а довољно је да имају само личну карту код себе када доведу дете на тестирање у заказаном термину.

Сва потребна документа школа прибавља електронским путем – извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма и потврду о обављеном лекарском прегледу, односно лекарско уверење.

Уколико је преглед обављен код приватног лекара, потребно је да родитељ то уверење донесе у школу.

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

У школској 2021/22. години упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године.

Разговор са дететом у школи обавља психолог, односно педагог школе на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно, овлашћене стручне организације.

Према подацима Републичког завода за статистику, 66.864 деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2021/22. години, а званични подаци РЗС-а о обухвату деце биће доступни крајем априла 2021. године.

За додатна питања у вези са заказивањем термина, родитељи се могу обратити контакт центру Министарства просвете, науке и технолошког развоја на 011/73-505-57 од 8.00 до 15.00 часова.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-pocinje-upis-dece-u-prvi-razred-osnovne-skole/