ДАНАС РЕГИСТРОВАН И ТРЕЋИ ЗЕМЉОТРЕС КОД КРАГУЈЕВЦА

Према информацијама Републичког сеизмолошког завода, Крагујевац је погодио земљотрес јачине 2,2 степена по Рихтеровој скали, у 9.21 по Гриничу или 10.21 по нашем времену.

Подсећања ради, у суботу је регистрован потрес у Младеновцу, а затим у уторак увече је дошло до подрхтавања тла и у околини Kрагујевца. Само неколико сати затим, у среду ујутру забележен је још један потрес, такође у подручју тог града.

Међутим, тло се није смирило, те је у среду око девет сати ујутру забележен потрес у Тополи.

Срећом, није било повређених у серији земљотреса, односно није пријављена никаква материјална штета. Др Ана Младеновић са Рударско-геолошког факултета објаснила је за ТВ Прва зашто долази до потреса у нашој земљи и које подручје је најугроженије.

„Највећи број земљотреса се дешава због појаве када се Јадранска плоча судара са Динаридима и то изазива велику количину тектонске енергије. Због тога су земљотреси у Албанији, Црној Гори, Хрватској најјачи. Та енергија се помера ка унутрашњости континента, те смо имали земљотресе у Петрињи, Бањалуци“, објаснила је др Младеновић.

„Најкритичнија тачка је Kопаоник јер је пре 40 година тамо најјачи земљотрес био забележен – 5,9 степени. Подручје Шумадије је такође сеизмолошки активно… Очекујемо смиривање тла, односно слабији земљотреси… Видећемо шта ће даље бити“, додала је она.

Републички сеизмолошки завод Србије објавио је да је око 14.24 сати забележен још један земљотрес у нашој земљи.Наиме, у питању је потрес јачине 2,3 степена Рихтерове скале.

Kако се наводи, у питању је подручје Kуршумлије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-registrovan-i-treci-zemljotres-kod-kragujevca/