Početna » ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СТУДЕНАТА: Сећање на демонстрације из 1936. године када је убијен студент Жарко Мариновић

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СТУДЕНАТА: Сећање на демонстрације из 1936. године када је убијен студент Жарко Мариновић

Дан студената обележава се од 4. априла 1955. године

од Паланка данас
0 Коментар

Дан студената обележава се од 4. априла 1955. године као знак сећања на смрт и храброст студента Жарка Мариновића. Колико је овај дан данас важан за покретање студентских питања и како га студенти виде?Студент Правног факултета Жарко Мариновић убијен је на студентским демонстрацијама 4. априла 1936. године. У знак сећања на његову смрт, установљен је Дан студената Београдског универзитета, који се обележава од 1955.

Већ 69 година српски студенти славе овај дан као свој празник, који је постао симбол храбрости студената и Мариновићеве жртве на протесту против јачања фашизма и лоших услова студирања.

Мариновић је због своје жртве постао симбол значаја студентског дела друштва и борбе за слободу. Штрајк студената, на коме је и Мариновић присуствовао, резултирао је повлачењем одлуке о завођењу полиције на Универзитету, сменом ректора Владимира Ћоровића и бирањем новог ректора Драгослава Јовановића.

Нерадан дан на факултетима

Четврти април слави студентску борбу на универзитетима у Београду, Новом Саду, Новом Пазару и Крагујевцу. Од 2016. године године овај празник је за све студенте и запослене на универзитетима нерадан.

Дан студената Универзитета у Нишу се обележава 22. марта у знак сећања на 22. март 1936. године када је организована прва Омладинска антифашиастичка конференција. Студенти Универзитета у Нишу овај дан обележавају од 1972. године, пише на сајту овог универзитета.

Дан студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележава се на Светски дан књиге – 23. априла.

Као дан студената слави се и 17. новембар, у знак сећања на 1939. годину када су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације. Више од 1.200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а домови и Универзитет претворени у касарне.

Низ догађаја у студентској недељи

Поводом овог празника, Установа Студентски центар „Београд“ годинама уназад организује низ догађаја који се посвећују студентима. Поред посете Алеји великана на Новом гробљу на којем се полаже венац на гроб Жарка Мариновића, ту су бројна спортска такмичења која СЦ „Београд“ у сарадњи са Удружењем студената организује у малом фудбалу, баскету, одбојци, стоном тенису, пикаду, шаху и надвлачењу конопца.

Ове активности познате су као “студентска недеља”, а које претходе “студентском дану”.

Почеле су такмичењем у кошарци 23. марта у Студентском граду, а завршиле се 31. марта такмичењем у шаху у студентском дому Карабурма, као И такмичењем у стоном тенису у Студентском граду. Студентима су омогућене и неке бесплатне активности поводом овог дана, као што су Априлски сусрети, традиционална годишња манифестација СКЦ Београд, који пружају платформу младим уметницима да покажу свој таленат и стваралаштво.

Здравствени прегледи за студенте

Студентска поликлиника такође је позвала на обележавање овог дана у Студентском граду, где ће студенти моћи да провере ниво шећера у крви, проценат масти у организму, плућну функцију, да ураде тест на ХИВ, да се посаветују о превенцији полно преносивих инфекција, као и да разговарају са лекарима о здравим стиловима живота.

Многе студентске задруге омогућавају бесплатно учлањење током овог дана. Студенте 4. априла очекује и велики концерт у Студентском граду са почетком у 18 часова.

Управо је овај концерт, како наводи председник Савеза Студената Београда, једна од првих асоцијација студената на Дан студената који се традиционално одржава сваког 4. априла на великом платоу у Студентском граду. Међутим, председница студентске организације ДЕМОС, Милица Костин каже да овај дан никако не сме бити само прослава, већ сећање на Жарка Мариновића и омаж колегијалности и солидарности. „Дан студената треба охрабрити студенте на партиципацију“, додаје Костин.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept