Početna » ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ЕВРОПСКИ ДАН ЛОГОПЕДИЈЕ Комуникација је све: говорно-језичка терапија је кључ

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ЕВРОПСКИ ДАН ЛОГОПЕДИЈЕ Комуникација је све: говорно-језичка терапија је кључ

Европски дан логопедије се обележава данас, а датум, 6. март је установљен са циљем промоције и подизања свести о постојању читавог низа комуникационих поремећаја и њиховом деловању на људско здравље, као и о логопедској професији, правима пацијената и могућим начинима да им се пружи помоћ.

од Паланка данас
0 Коментар

Европско Удружење логопеда (ЕСЛА) је 2004. године установило овај дан, а њихов слоган је „Комуникација је све: говорно-језичка терапија је кључ“. Главна тема посвећена овогодишњем Дану логопедије је „Сарадња са другим професионалцима и неговатељима“, саопштено је из тог Удружења.У складу са овом темом, Удружење логопеда Србије истиче неопходност мултидисциплинарног приступа.

Кључ успеха говорно-језичке терапије је правовремена детекција, дијагностика и пружен одговарајући тип континуиране терапије, уз неприкосновени значај сарадње са родитељима, односно старатељима као котерапеутима који значајно доприносе брзини рехабилитације и квалитету усвајања нових знања и вештина.

Како се подсећа у саопштењу, логопедија је као наука призната у свету већ пуних 85 година, док се у Србији више од 40 година образују кадрови у пољу стручног и научног рада.

Удружење логопеда Србије (УЛС) ове године обележава 20 година свог постојања.

Како се наводи, током читаве две деценије Удружење се бори за заштиту права и интереса логопеда у Србији, очување и подизање угледа логопедске професије.

Један од важних циљева Удружења јесте и залагање за израду и доношење закона којим би се питања од интереса за логопеде у Србији уредила у складу са европским и светским стандардима.

Желимо да скренемо пажњу да се логопедска професија данас суочава са бројним изазовима који неповољно утичу не само на логопеде већ и на особе којима је логопедска подршка неопходна.

Као последица непостојања основног правног оквира, логопедска делатност није препозната у шифрарнику делатности, логопедска професија не припада ниједном ресору у законском смислу, иако су логопеди део стручног тима у оквиру свих нивоа здравствене заштите, социјалне заштите и образовања“, наводи се у саопштењу.

Улога логопеда као академски профилисаног и ускостручног учесника дијагностичког и терапеутског тима,чини га кључним сарадником који омогућава значајно бољу ефикасност здравственог и просветног система.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept