ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

 

Данас, 8. септембра, широм света се обележава Међународни дан писмености, што је датум који је још 1966. године УНЕСKО утврдио. Циљ је да се сваке године међународна заједница подсети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у великом делу света.

Нажалост, ни званични подаци у Србији нису охрабрујући, јер по последњем попису у Србији 2,68% становништва је без школске спреме, 11% са непотпуним основним образовањем, а 20,76% са основним образовањем, што је 34,44% укупног броја становника. Овако поражавајућим подацима доприноси и недовољан број часова српског језика и књижевности у основним и средњим школама, где заостајемо за европским земљама у којима је број часова матерњег језика знатно виши.

Познавати свој језик и писмо, једно је од мерила образованог човека. У 21. веку се све више говори о информатичкој писмености, али можда пре треба говорити о базичној писмености, а тек онда и о функционалној писмености. Данас бити писмен не значи само познавати граматичку и правописну норму. Данас је то много више, умети да протумачимо и разумемо време у коме живимо и изборимо се са оним што чујемо и сусрећемо на сваком кораку – полуписменим, квазиинтелектуалцима, полуинтелектуалцима.

Увек је била храброст бранити свој језик и писмо.  И данас је то сложен и захтеван задатак са бројним изазовима које ово време носи. На том путу осим храбрости, потребна је писменост у најширем значењу те речи.

Г. Савовић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-obelezava-medjunarodni-dan-pismenosti/