ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА ПОД СЛОГАНОМ „ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ“

Учесталост пушења у нашој земљи већа је од просека европског региона, а према последњим подацима скоро 35 одсто одраслог становништва пуши. Национални дан без дувана данас се обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“, јер према статистици 40 одсто деце у свету, има најмање једног родитеља који пуши.

Резултати Осмог истраживања о ефектима примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, показују да у мање од петине домаћинстава пушење није дозвољено, док је у чак 39 одсто домаћинстава пушење дозвољено у свим просторијама, што је мање у односу на ранији период. Око три четвртине пунолетних грађана Србије изложено је дуванском диму у кући пријатеља, а више од трећине и на радном месту, упркос забрани пушења.

Лекари истичу да не постоје безбедни дувански производи, као ни безбедан ниво изложености дуванском диму, те да су и пасивни пушачи у ризику да оболе од „пушачких болести“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-obelezava-nacionalni-dan-bez-duvanskog-dima-pod-sloganom-odrasli-puse-i-mene-guse/