ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА НАЦИОНАЛНИ ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ

Национални Дан заштите природе, 11. април, биће обележен данас различитим програмима како би се указало на значај очувања природних добара Србије и одрживог управљања заштићеним подручјима.

Дан заштите природе, 11. април, дан је од националног значаја, установљен Законом о заштити природе 2009. године, како би се се јавност подсетила на значај очувања природе Србије, а за датум је одабран баш 11. април зато што је тог дана 1949. први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра – Споменика природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

Србија представља један од 158 центара светског биодиверзитета, присуство великог броја различитих типова станишта, од барских и мочварних, преко преосталих степа, пешчара и континенталних слатина, до очуваних шумских заједница прашумског карактера у кањонима и клисурама дивљих река и планинских и високопланинских области, омогућили су присуство разноврсног биљног и животињског света. 
 
Управо та разноврсност омогућила је да по природним карактеристикама Србија буде „Европа у малом“ са екосистемима од субмедитеранског до субарктичког типа, а најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно их има 463 и чине 6,53 одсто територије Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-obelezava-nacionalni-dan-zastite-prirode/