ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

Свуда у свету, наравно и у нашој земљи, обележава се Светски дан борбе против туберкулозе. Овај датум је изабран јер је тога дана давне 1882. године Роберт Kох први пут видео, односно открио, узрочника ове болести и то под обичним микроскопом. То је био први корак ка препознавању (дијагностиковању) и лечењу (терапији) туберкулозе. Најважније реченице Светске Здравствене Организације ове године су: “Трансформисати се ка борби према елиминацији ТБЦ“ и “У покрет против ТБЦ!“.

Процењено је да се у свету сваке године јавља око 8,5 милиона нових случајева и да око 2 милиона људи умире од туберкулозе. Од свих случајева забележених у Европском региону 80% се налази у земљама бившег Совјетског Савеза и Румунији. Србија је земља са средњом стопом и идемо ка томе да ускоро будемо земља са ниском стопом обољевања од туберкулозе. У различитим деловима наше земље различите су стопе обољевања и умирања, а циљ здравствене службе је да се оне уједнче, односно да свуда буду ниске.
Проучавајући појаву туберкулозе, у времену епидемија широких размера, веома брзо је запажена повезаност обољевања са социјално-економским условима и уопште начином живота људи, и туберкулоза је једна од првих болести која је на основу тога сврстана у групу социјално-медицинских, иако је заразна болест. У нашем времену прогноза лечења може бити добра, али не треба заборавити да је туберкулоза некада имала високу смртност, а и данас има у случају развоја мултирезистентног облика (40%). Према подацима СЗО туберкулоза је данас глобална опасност и сматра се да је у становништву има више него икада пре. Тренутно је једна трећина светске популације заражена (инфицирана) бацилом туберкулозе. Због чега је то тако? Живот савременог човека оптерећују бројни ризици за здравље, поготово у градовима, и њиховим деловањем слаби здравствени капацитет и добар имунолошки одговор особе. Неке “нове“ заразне болести, СИДА пре свих, неправилан начин исхране, дуван, алкохол, дроге, хроничне болести, растуће сиромаштво и раслојавање свуда у свету представљају најважније разлоге због којих се туберкулоза вратила када смо веровали (током друге половине 20. века) да смо је победили.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-obelezava-svetski-dan-borbe-protiv-tuberkuloze/