ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

medjunarodni-dan-deceСветски дан детета, под слоганом „Свако дете има право да…“ обележен jе данас широм Србиjе.

Светски дан детета, 20. новембар, обележава се са циљем да се скрене пажња jавности на све обавезе коjе друштво има према деци, као и на наjважниjе проблеме са коjима се деца суочаваjу.

Mинистар Вулин наjављуjе да ће Србиjа ускоро добити дечиjег омбудсмана, институциjу коjа ће се бавити искључиво дететом и наводи да ће Влада Србиjе Савету за дечиjу заштиту, коjи jе поново формиран 9. новембра, предложити нацрт закона о успостављању дечиjег омбудсмана. Изразио jе очекивање да ће таj закон брзо бити и пред Скупштином Србиjе.

На Светски дан детета из Уницефа поручуjу да се упркос огромном напретку коjи jе остварен за децу од усваjања Kонвенциjе о правима детета 1989. године, права милиона деце крше свакога дана.

Скоро 50 милиона деце jе расељено из своjих домова, 250 милиона деце живи у земљама коjе су погођене сукобима, а скоро 385 милиона деце живи у екстремном сиромаштву, само су неки од података коjе jе обjавио Уницеф.

„Док сукоби, кризе и огромно сиромаштво доводе животе и будућности милиона деце у опасност, сада jе хитниjе него икада да се заштите права деце – а то jе и кључна ствар за изградњу jачих и стабилниjих друштава“, рекао jе директор Уницефа у Србиjи Mишел Сен-Лот.

Светски дан детета проглашен jе 20. новембра 1954. у Генералноj скупштини Уjедињених нациjа.

Пет година касниjе, 20. новембра 1959. УН су усвоjиле Декларациjу о правима детета, а тачно 30 година потом и Kонвенциjу о правима детета, коjу jе Србиjа прихватила.

Дечjа права су утврђена Kовненциjом о правима детета, коjу су ратификовале 193 земље, а основни принципи Kонвенциjе су право на живот, опстанак и развоj, наjбољи интерес детета, право на партиципациjу као и право на недискриминациjу.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-obelezava-svetski-dan-deteta/