ДАНАС СЕ ПОКЛАПАЈУ ПЕТАК 13. И РЕТРОГРАДНИ МЕРКУР

Многи сматрају да је петак 13. најнесрећнији датум у години. Били сујеверни или не, ово је све што треба да знате о овом озлоглашеном дану.

Веровање да је ово дан веома лоше енергије неки наводе да потиче још из средњег века или чак и библијског периода. Сматра се да ово сујеверје датира од Исусове последње вечере, где се сматра да је било 13-оро људи вече пре његове смрти која се одржала у петак, а да је Јуда био тринаести гост.

Захваљујући низу догађаја који су се десили на овај дан многи сматрају да је проклет и посвећују посебну пажњу избегавању несрећа уколико се дан и датум поклопе. Страх од петка 13. је толико распрострањен да су психијатри изнедрили и стручан назив да фобију од овог датума – параскаведекатриапхобиа.

Једна од најпопуларнијих прича о настанку овог сујеверја везана је за догађај када је стотине витезова Темплара заробљено и мучено у Француској 1307. године за време Филипа IV, у петак 13. октобра. У скандинавској митологији, једну важну вечеру за богове покварио је 13. гост, по имену Локи и због тога је читавим светом завладао мрак.

Због страха и сујеверја многи хотели и зграде уопште немају тринаести спрат, а у неким авиокомпанијама су решили да избаце плочицу с несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји. Американци су отишли најдаље у параноји те неки од њих цео дан не устају из кревета, одлажу послове и мењају дневне рутине на петак 13.
Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи тог дана избегавају своје уобичајене активности.

Овај број такође је у уској вези са вештичарењем и сматра се да је толико вештаца потребно да се створи вештичији одред. У Великој Британији, петак је дуго био ’дан за вешање’ јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт.

Захваљујући овом датуму Холивуд је створио серију хорор филмова Петак 13. који су донели завидну зараду. Франшиза се проширила и на 12 других филмова у којима главни јунак носи хокејашку маску. Пре филмова највећа културолошка референца овом дану била је књига Томаса Лавсона из 1907. године.

Данас је петак 13. и ретроградни Меркур, па астролози упозоравају да би многи могли имати проблема у комуникацији.

– Будући да је Меркур она проблематична планета зодијака, његова ретроградност може узроковати то да ће се многи осећати мало несрећније овог петка 13. него оних прошлих. Стога свакако успорите и добро размислите пре сваке одлуке – рекли су астролози.

Истог дана ће се и Јупитер пребацити у знак Овна, што се није догодило од 2011. године.

Овновима ће то пружити разне прилике за напредак у свим пољима живота, тако да се они не морају бринути због овог петка 13.

Осталим знаковима се саветује да само добро размисле и да не брзају и све ће бити исто као и свих осталих дана, сматрају астролози.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-poklapaju-petak-13-i-retrogradni-merkur/