Početna » ДАНАС СЕ СЛАВЕ СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА, ПОДАРИТЕ ПОКЛОН ВОЉЕНОЈ ОСОБИ

ДАНАС СЕ СЛАВЕ СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА, ПОДАРИТЕ ПОКЛОН ВОЉЕНОЈ ОСОБИ

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна цркваи њени верници 22. септембра славе славе родитеље Богородице, свете праведнике Јоакима и Ану.

Последњи дан лета обележавају се Свети Јоаким и Ана. Овај празник не обележава се црвеном словом, али упркос томе веома је значајан и поштован у народу. Њихова ћерка, Пресвета Богородица родила је Христа.

Живећи побожним и повученим животом у Назарету, њихову срећу кварила је само једна ствар. Наиме, нису могли да имају деце, а према веровању које је владало у то време, они који нису имали децу били су велики грешници, због чега су их други сматрали недостојнима.

Чврсто верујући у Бога често су ишли у јерусалимски храм молећи се за потомство.Након толико времена, првосвештеник у Храму је ускратио Јоакиму право да принесе жртву Богу јер „није створио потомство за Израел”. Због овог поступка, Јоаким се повукао у пустињу где је данима туговао, све док му се није указао анђео са најлепшим вестима за њега – да ће га Бог благословити дететом. Исти анђео приказао се и Ани, рекавши јој да ће се догодити рођење „кћери преблагословене, којом ће се благословити сви народи на земљи, и кроз коју ће доћи спасење свету”, пише Историјски забавник.

Обичаји везани за овај дан

Предања кажу да на овај дан треба даривати сиромахе. Али треба бити обазрив и не дозволити гордости да продре у срце приликом даривања. У мислима треба да буде како су сиромаси једнаки свима осталима, а прилог дајемо Христу.

Важно је да влада мир међу члановима породице током целог дана, како би их пратила срећа целе наредне године. Зато и онај ко није разговарао са својим најближима, на овај дан треба да се помири са њима.

Исто тако се верује да вољеним особама треба подарити поклон замотан у црвени папир.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept