ДАНАС СЕ СЛАВЕ СВЕТИ МУЧЕНИЦИ МАКАВЕЈИ

Данас је у календару српске православне цркве заиста необичан дан. Наиме, црква и верници се не сећају једног, већ чак седам светитеља – Данас је дан седам мученика, браће Макавеји.Свети мученици Макавеји су старозаветни светитељи и мученици из 2. века пре нове ере. Њихов живот описан је у Kњигама Макавејским, који су саставни део Светог писма.

Браћа Авим, Антонин, Гурије, Елеазар, Евсевон, Адим и Маркел, њихова мајка Соломона, и њихов учитељ Елеазар пострадали су мученички 166. пре нове ере од стране императора Антиоха XИ Епифана који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Он је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, и присиљавао Јевреје да се њему поклоне.

Свештеник Елеазар, који је био посвећен Мојсијевом закону и један од Седамдесет и два преводилаца Светог писма са јеврејског на грчки, први је одбио да се поклони паганском божанству и због тога убијен у мукама. Исту храброст показали су и његови ученици, седморо браће Макавеја и њихова мати Соломона. Због тога су осуђени, мучени и убијени средином 2. века пре нове ере.Мошти мученика Макавеја данас се чувају у базилици Светог Андреја у Kелну у Немачкој.

За овај празник има мало народних обичаја и сви су везани за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Зато је на овај дан добро све што се ради са босиљком, било да је реч о кувању, инхалирању или сађењу ове биљке која, народ каже, има заштитно дејство и на данашњи празник доноси здравље и срећу.

Такође, данас почиње Великогоспојински пост.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-slave-sveti-mucenici-makaveji/