ДАНАС СЕ УВОДИ СИСТЕМ ИНСТАНТ ПЛАЋАЊА

Од данас у 10 часова, у Србији се активира инстант плаћање. Све уплате путем новог система за плаћања у банкама на рачуну примаоца новца видеће се истог тренутка, у року од неколико секунди. Ово ће важити у било које доба дана и ноћи, током целе године. Ипак у Народној банци Србије потврђују да четири банке, од укупно 28 колико их има, са инстант плаћањем почеће после овог рока. Реч је о Банци Интези, Ерсте, Војвођанској и Пиреус банци.

Инстант плаћање омогућава пренос новчаних средстава, у динарима, до примаоца у року од само неколико секунди, при чему ће систем радити 24 часа дневно свих 365 дана годишње, кроз одговарајући канал који му банка омогући: м-банкинг, е-банкинг и шалтер.

Инстант плаћање ће своју примену имати и путем посебних апликација на мобилним телефонима купаца – употребом QR кода. Овај вид плаћања банке ће морати да омогуће најкасније до 1. априла 2019. године. Купцима ће бити довољно да својим мобилним телефоном скенирају QR код трговца и тако обаве плаћање, без новчаника и платне картице.

Народна банка Србије ће данас на својој интернет-страници објавити и списак накнада које банке наплаћују за услугу инстант плаћања. Тако поједине, које не наплаћују провизије за налоге издате путем електронског банкарства, неће наплаћивати ни нове инстант налоге. Увидом у тарифнике неколико банака, провизија за инстант налог за уплату на шалтеру је један одсто, минимални износ је 60 динара, а максимум 5.000 динара. Поједине банке пак изједначавају инстант плаћање са оним што је сада познато као хитан налог. У једној од њих провизија је минималних 150 па до максималних 8.000 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-se-uvodi-instant-placanje/