Početna » ДАНАС СЛАВИМО ЈЕДАН ОД НАЈЛЕПШИХ ПРАЗНИKА ПРИЈАТЕЉСТВА И ЉУБАВИ: Верници би требало да ураде 1 БИТНУ СТВАР

ДАНАС СЛАВИМО ЈЕДАН ОД НАЈЛЕПШИХ ПРАЗНИKА ПРИЈАТЕЉСТВА И ЉУБАВИ: Верници би требало да ураде 1 БИТНУ СТВАР

Црквени списи кажу да је јерменска земља наквашена крвљу многих хришћана који су вековима на том подручју страдали због своје вере.

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Светом мученику Полиевкту, хришћанском светитељу из 3. века.




Црквени списи кажу да је јерменска земља наквашена крвљу многих хришћана који су вековима на том подручју страдали због своје вере. Ипак, прва крв која је за Христа била проливена ту била је, према предању, крв Светог Полиевкта.

Прича о животу овог светитеља и данас је једна од најлепших прича о пријатељству и снази братске љубави. Наиме, према легенди, Полиевкт је имао најбољег друга. Он се звао Неарх и био је хришћанин.Полиевкт није био крштен нити се претерано интересовао за духовне ствари. Био је млад и желео је пре свега да се добро проводи и што боље и лагодније живи.

Међутим, средином 3. века, у време цара Валеријана, почели су страшни прогони хришћана. Неарх је знао да ће ускоро доћи и до њега и мирно је чекао на смрт. Једина жалост му је, према предању, била та што није свог пријатеља успео да убеди у исправност своје вере и љубави према Исусу.

Kада је Полиевкт сазнао шта ће се догодити Неарху и колико је чак и поред смртне опасности у којој се налазио његовом другу стало да он постане хришћанин, обећао је да ће се крстити. Ово је Полиевкту променило живот! У сну му се јавио Бог који је „скинуо с њега старо одело и обукао га у ново, пресјајно, и поставио га у седло крилатоме коњу“.

Светитељ је ово схватио као знак да не треба да се крије! Отишао је у град и наочиглед свих исцепао цареву заповест о прогону хришћана, а затим је и полупао многобожачке кипове. Затворен је и убрзо осуђен на смрт. Kада је изведен на губилиште, у маси људи која је дошла да гледа погубљење, угледао је Неарха коме је, прича каже, тада викнуо: „Спасавај се, драги мој друже! Сети се завета љубави међу нама утврђенога!“

И Неарх је касније пострадао као мученик и постао светац. Празнује се 22. априла, само неколико месеци након празника посвећеног његовом нераздвојном другу Светом мученику Полиевкту.

Свети мученик Полиевкт заштитник је сваког искреног пријатељства и братске љубави. На његов празник људи се и данас често братиме и пријатељима поклањају мале знаке пажње како би им показали колико им је стало до њих. Данас обавезно позовите пријатеље и вама драге особе! Чак и ако им не купите ништа, нађите се и проведите мало времена заједно. Јер, није ствар у даровима. Ствар је у пажњи и љубави коју показујемо и најситнијим гестовима.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept