ДАНАС СЛАВИМО ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ-ЕВО ШТА ВАЉА УРАДИТИ

Српска православна црква данас слави  Преображење Господње. Тај празник посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Празник Преображења господњег, који се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, данас обележавају Српска православна црква и њени верници. У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа, друго воће.

Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

„Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму“, пише у верским књигама.

Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама.

У народу постоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава, да од сутра ноћи постају хладне као и да данашњи дан најављује скори долазак јесени. Kако се верује, од данас се никако не треба више купати у отвореним водама, рекама и мору.

На Преображење никако не ваља ни преко дана спавати, јер ко тог дана одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив и крмељив. Није добро ни да неко тог дана плаче, нити ваља да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и не постану згубидани и распикуће.

Али оно што обавезно треба учинити јесте да први пут пробате грожђе. Поједини верници овај празник прослављају као крсну славу.

Данас је и слава Преображењеске цркве у Смедеревској Паланци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-slavimo-preobrazenje-gospodnje-evo-sta-valja-uraditi/