Početna » ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНЕ ОЦЕ, ПОУБИЈАНЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ САВЕ ОСВЕЋЕНОГ Пострадали за веру, нису дали на манастир

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНЕ ОЦЕ, ПОУБИЈАНЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ САВЕ ОСВЕЋЕНОГ Пострадали за веру, нису дали на манастир

Преподобни мученици Јован, Сергије, Патрикије и други преподобни у обитељи Светог Саве, пострадали су од Арапа јер нису хтели да напусте манастир у коме су боравили.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај славни манастир, посећиван и од светог Саве српског, и обдарен од неколико владара српских, и дан-данас постоји. Више пута у историји нападан је од Арапа, пљачкан и пустошен, но Промишљу Божјом, увек је обнављан и до данас сачуван.


У време царовања Константина и Ирине би нападнут од Арапа и опљачкан, каже архимандрит др Јустин Поповић у Житијима светих за март.

Монаси не хтеше бежати, него саветујући се са својим игуманом Томом, рекоше: „Ми смо одбегли из света у ову пустињу ради љубави Христове, срамота је сад да бежимо из пустиње из страха од људи. Ако будемо убијени овде, бићемо убијени због наше љубави према Христу, због кога смо и дошли овде да живимо“.

– И тако одлучивши, дочекају ненаоружани оружане Арапе, као јагањци вукове. Арапи неке од њих стрелама умртве, а неке затворе у пећину светог Саве, па наложе ватру на улазу, те их димом угуше. И тако многи од њих скончају као мученици Христа ради и преселе се у царство Онога кога су љубили и ради чије су љубави изгинули.

Чесно пострадаше пред Васкрс 796. године у време цара Константина и Ирине и патријарха јерусалимског Илије.

Но убрзо постиже праведна казна дивље нападаче. Враћајући се својим шаторима, они се посвађају и у узајамној борби сви изгину.

То се догодило 796. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept