Početna » Данас славимо светог апостола МАТЕЈА: Уколико имате ДУГОВЕ, ово би требало урадити

Данас славимо светог апостола МАТЕЈА: Уколико имате ДУГОВЕ, ово би требало урадити

Јеванђелиста Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа.

Српска православна црква и верници данас прослављају празник светог апостола и јеванђелисте Матеја или у народу познатији Матијевдан.

Матеј је био цариник и сакупљач пореза, али је на први позив Господа пуног срца и раде воље кренуо за Христом.

Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо. По силаску Светога Духа, апостол Матеј проповедао је Јеванђеље у Етиопији, Партији и Мидеји, ал и у Сирији и Македонији.

Он је написао и прво јеванђеље, Свето јеванђеље по Матеју, па се назива и јеванђелист Матеј. Свети Матеј је био једини од свих апостола који је био школован, па се то се огледа и у писању Јеванђеља.

Народ верује да на данашњи дан ваља измирити све заостале дугове и порезе. Матеј, како се верује, никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама.

На данашњи дан требало би изговорити ову молитву која ће донети бољитак, с обзиром на то да се Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа.

— Усредно от митници ко звавшему владицје Христу, јавлшусја на земљи человјеком за благост, тому посљедовав, апостол избраниј јавилсја јеси и благовјестник јевангелија всељењеј велегласен. Сего ради чтима честнују памјат, твоју, Матеје богоглагољиве, моли милостиваго Бога, да грјехов остављеније подаст душам нашим.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept