Početna » ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦУ ИРИНУ: Ове ствари НИКАКО не узимајте у руке

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦУ ИРИНУ: Ове ствари НИКАКО не узимајте у руке

Српска православна црква и њени верници данас обежавају дан посвећен Светој великомученици Ирини.

од Паланка данас
0 Коментар

Животни пут ове светице био је занимљив. Рођена је у незнабожачкој породици, али се посветила хришћанској вери и крстила се. Због своје посвећености вери, била је мучена од стране четири цара, али су је Божји анђели спасавали.Цар Седекија је закопао до главе у јендек напуњен змијама и шкорпијама, али је анђео усмртио отровне животиње и сачувао девицу неповређену. Тада исти цар је покушао да је преструже тестером, но тестера се одбијала од њеног тела као од камена. Покушао је и да је веже за точак под воденицом и пусти воду, али вода није хтела да тече, већ је стајала, па је девица остала жива и здрава. Анђели тад отворише земљу и прогуташе њене мучитеље.

Кад је дошла у град Месемврију, цар Саворије је убио, али је Бог оживео. Видевши то, цар се својим бројним поданицима преобрати у хришћанство и покрсти се. И тако је света Ирина својим страдањем и чудесима привела у веру Христову преко сто хиљада незнабожаца.

Најзад је сама легла у гроб и наредила да се гроб затвори. После четири дана, кад су гроб отворили, ње није било у унутра. Тако је постала светица и мученица Ирина, која је све жртвовала и све претрпела, како би се Бог што више прославио међу људима.

Према народним обичајима на данашњи дан, а у славу великомученице Ирине, никако не ваља користити оштре предмете, сећи или тестерисати грађу. Данас се не секу нокти, нити шиша коса, јер се верује да ћете тако навући несрећу на себе. У селима се још и практикује да деца пију воду која је одстајала један дан, јер се верује да ће им дати снагу која је имала великомученица Ирина.

Извор: МондоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept